BASF overweegt bouw 's werelds grootste TDI-installatie in Antwerpen

BASF zal in Europa 's werelds grootste TDI-installatie (tolueendi-isocyanaat) in één productielijn bouwen. Bij de chemiereus wordt binnenkort beslist of die installatie in de vestiging in de Antwerpse haven komt of in het Duitse Ludwigshafen.

jrosquin

BASF kondigt de TDI-installatie donderdag aan in een persbericht. Het gaat om een installatie met een productiecapaciteit van 300.000 ton per jaar. Het TDI-bedrijf moet tegen 2014 opstarten in een van de geïntegreerde BASF Verbundvestigingen in Antwerpen of Ludwigshafen, omdat de TDI-productie geïntegreerd verloopt met de productie van de voorproducten.

Dat unieke concept en de gehanteerde technologie zorgen volgens BASF "voor een toonaangevende kostenstructuur binnen de industrie". De installatie moet tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar TDI. BASF verwacht vooral een groei in Centraal- en Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika door de groeiende verstedelijking en toenemende levensstandaard.

Voldoen aan vraag van klanten

"BASF is de grootste TDI-producent en zal met deze nieuwe installatie aan de vraag van de klanten kunnen voldoen via lokale productie-installaties van wereldformaat in de grootste markten, met name in Noord-Amerika, Europa en Azië", zegt Martin Brudermüller, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van BASF SE en verantwoordelijk voor Plastics.

TDI is een belangrijke component die gebruikt wordt bij polyurethaanschuimen. Het komt voornamelijk voor in de automobielindustrie (zoals in autozetels en de binnenbekleding) en in de meubelindustrie (bijvoorbeeld flexibele schuimen voor matrassen, kussens of houtbekleding).