PS en N-VA oneens over tweetalige lijsten in Brussel

De PS is voorstander van tweetalige lijsten voor de Brusselse parlementsverkiezingen, aldus Brussels minister-president Charles Picqué. Het idee kwam tijdens de gesprekken van onderhandelaar Wouter Beke ter sprake, maar zorgde voor onenigheid tussen de PS en de N-VA.

ikerremans

De N-VA zou tijdens de gesprekken, in een reactie op de Franstalige vraag om tweetalige lijsten, een eigen voorstel op tafel hebben gelegd. Volgens dat voorstel zouden de kiezers in de hoofdstad nog altijd eerst een keuze moeten maken of ze op Nederlands- of Franstaligen willen stemmen.

Wie voor Nederlandstaligen kiest, zou dan naast de eentalige lijsten, ook alleen de Vlaamse kandidaten op de tweetalige lijsten te zien krijgen.

Maar de PS is geen fan van dat N-VA-voorstel. Indien er taalgemengde lijsten zijn, dan moeten de kiezer die integraal te zien krijgen, luidt het.

Brussels gewestelijk feit

Omdat PS en N-VA niet op dezelfde golflengte zaten, nam Beke het denkspoor uiteindelijk niet op in zijn nota. Dat ook CD&V'ers als Brussels minister Brigitte Grouwels gekant zijn tegen tweetalige lijsten, zou daar ook een rol in spelen.

Volgens Picqué (PS) zouden tweetalige lijsten "een bevestiging van het Brussels gewestelijk feit" betekenen, wat het verzet van CD&V zou verklaren.

Meer over Brussel