"Koning moet dotatie maar gebruiken om personeel te betalen"

Theo Francken heeft vernomen dat koning Albert zijn personeelsleden niet eens zelf betaalt. Het Kamerlid van N-VA bestudeert nu al maanden de financiering van het koningshuis en stelt zich dan ook de vraag of de dotatie van onze vorst enkel dient voor het onderhoud van zijn luxejacht.

kscherpenberg

"Alles waarvan een normale burger zou veronderstellen dat het met de dotatie betaald wordt, blijkt uit andere potjes te komen", aldus Francken in een Corelio-krant.

Zo zouden Defensie en Binnenlandse Zaken opdraaien voor de lonen van de personeelsleden van Albert II. Zijn kabinetschef, Jacques van Ypersele de Strihou, wordt sinds 1976 door de schatkist betaald. Sinds 2002 is de man "met pensioen".

Samen met prins Filip heeft de koning zowat 35 voltijdse personeelsleden in dienst. "Dat kost wel iets. Je zou toch veronderstellen dat net daarvoor de koning een dotatie krijgt?"

De N-VA'er hoopt dat de financiering van het koningshuis snel even transparant wordt als in Nederland. "We horen altijd dat de dotatie tien, elf miljoen euro bedraagt. Maar de werkelijke kosten van de monarchie blijken dus vele malen hoger te liggen", aldus Francken nog.

Beeld: PhotoNews

Meer over Theo Francken