Brand op Kalmthoutse Heide onder controle

De grote brand op de Kalmthoutse Heide, de grootste uit de recente geschiedenis, was vannacht rond 3 uur onder controle. Dat hoorden we ter plaatse van meerdere ploegen die tussen 6 en 7 uur vanmorgen afgelost werden. Het nieuws is ook bevestigd door burgemeester Lukas Jacobs.

Boris Rousseeuw

De brand heeft 450 hectare heide in de as gelegd. Hij trok van zuid naar noord en kon voorbij de verbindingsweg tot staan gebracht worden met blusploegen en greppels. Er wordt vandaag nog met tientallen brandweermannen nageblust. Veel hout is nog gloeiend en als de wind aanwakkert, kan er nieuwe brand ontstaan.

Afgelopen nacht zijn er geen nieuwe incidenten geweest en raakte niemand gewond. Woensdag brak één brandweerman uit Wommelgem zijn been en ging een Brasschaatse brandweerwagen verloren.

De straten rond de Heide zijn nog steeds afgesloten en het volledige gebied is verboden voor iedereen die niet tot de hupdiensten behoort. Nieuwsgierigen zijn er dus aan voor de moeite.

De politie start, daarin bijgestaan door de brandweer, een onderzoek naar de oorzaak van de brand, die ontstaan is nabij de Putse Moer. Het Agentschap Natuur en Bos zal een schatting maken van de schade aan het natuurdomein.

Boris Rousseeuw

Foto: BFM

Meer over Kalmthout