Fundamentalistische imam komt niet naar Antwerpen

De Duitse fundamentalistische imam Pierre Vogel, beter bekend als Abu Hamza, komt dan toch niet naar Antwerpen om er een voordracht te houden. Elckerlyck, dat de zaal moest verhuren, heeft aan de organisatoren meegedeeld dat de zaal niet beschikbaar is en de organisatoren hebben geen nieuwe zaal geboekt. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken aan Jan Van Esbroeck (N-VA).

ikerremans

Vogel is een ex-bokser die zich tot de islam heeft bekeerd. Hij is een "salafist". Het salafisme is een extremistische strekking in de islam. De salafisten zijn in principe vredelievend, maar ze verzetten zich totaal tegen de westerse waarden (gelijkheid van de vrouw, scheiding van kerk en staat) en ook tegen popmuziek en westerse kledij bv.

Minister Turtelboom noemde de Antwerpse organisatie Al-Ihsaan Zusterwerking, die Vogel naar Antwerpen had willen halen, salafistisch. Deze organisatie werd op 13 januari 2006 opgericht als vzw en heeft haar zetel in de Antwerpse Wipstraat. Ze richt zich tot moslimvrouwen, ze wil de positie van de vrouw belichten en ouderen en behoeftigen helpen. Aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

Turtelboom zei dat Vogel niet komt, maar dat ze hem toch niet de toegang tot het grondgebied zou kunnen verbieden omdat hij geen actuele dreiging vormt voor de samenleving. Vogel is immers een burger uit de Europese Unie. Hij mag zich binnen die EU dus vrij verplaatsen.

JDW