"Verplichte decompressie voor militairen"

Het Limburgse N-VA-Kamerlid Karolien Grosemans dient vandaag een resolutie in die een zogenaamde 'decompressie' op Kreta voor militairen, na een buitenlandse opdracht, verplicht.

kscherpenberg

Aanleiding is het incident vorige week waarbij de tweede commandant van het Belgisch detachement in Kunduz (Agfhanistan), majoor Fabian Daras, Duitse militairen met zijn dienstwapen bedreigde en meteen een retourticket kreeg. De man riskeert nu ontslag uit het leger.

"Als een ervaren majoor met maar liefst elf perfect uitgevoerde buitenlandse opdrachten al op zo'n manier door het lint gaat, wat dan met de nieuwelingen die zo'n operatie in Afghanistan uitvoeren", zo vraagt Grosemans zich af. "Militairen in buitenlandse operaties voeren een job met hoge risico's uit. Daarom denk ik dat Defensie de plicht heeft om te zorgen voor hun mentale gezondheid", aldus het N-VA-Kamerlid.

"We moeten werk maken van wat bij de buurlanden al langer bestaat: enkele zogenaamde decompressiedagen op het einde van de operatie. Al pleit ik meer voor een minder beladen woord, zoals 'adaptiedagen' of - nog beter - 'adaptatie-sas'. Het is immers een sluis naar het gewone beroeps- en gezinsleven", aldus Grosemans.

Nederlanders

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft zo'n decompressieperiode voor militairen totnogtoe altijd weggewuifd. "Maar zo'n periode is geen vakantie en maakt deel uit van hun operatietijd", aldus Grosemans. "En vermits de Nederlanders nu al zo'n decompressieperiode organiseren op Kreta, stellen we voor dit voortaan samen met hen te doen", aldus het N-VA-Kamerlid nog.

PVB