Militairen krijgen medaille voor missie in Afghanistan

Woensdag kregen een 150-tal militairen een herinneringsmedaille opgespeld op het paradeplein van het kwartier Piron. Elke militair die een buitenlandse operatie achter de rug heeft, krijgt zo’n aandenken.

Het regiment Bevrijding - 5 Linie was in 2010 pilooteenheid voor twee opdrachten in Afghanistan. In Kunduz werd geholpen bij de coaching van een Afghaans bataljon en in Kaboel werd het internationaal vliegveld beveiligd.

Binnen defensie geldt de regel dat militairen die voor het eerst deelnamen aan een buitenlandse humanitaire operatie hiervoor een medaille krijgen als blijk van waardering.

In zijn toespraak had korpscommandant Peter Van Ryckeghem zowel woorden van lof voor zijn militairen als voor de families in het thuisfront. Volgens hem lagen de professionele aanpak en de cohesie van zijn personeel aan het welslagen van de beide missies die zonder slachtoffers werden afgerond.

Jurgen Bellings (23) uit Lanaken beveiligde de luchthaven in Kaboel. “Bij zo’n eerste buitenlandse opdracht vertrek je natuurlijk met een hoop vraagtekens, maar uiteindelijk viel het best mee. Volgens de militaire planning worden we in 2013 opnieuw uitgestuurd en ik kijk er alvast naar uit”, vertelt de gedecoreerde Lanakenaar.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio