CD&V wil op zondag verkeersvrij centrum

CD&V wil een verkeersvrij centrum op zon- en feestdagen in het toeristisch seizoen. Burgemeester Awouters ziet dat niet zitten. “Weten jullie wel wat jullie voorstel inhoudt”, vroeg de burgemeester aan CD&V.

“Want dat betekent dat ook de bewoners van Borgloon op zondag het centrum niet meer in kunnen met hun auto. De bakker, de bloemist, de uitbater van de superette, ze zullen niet echt gelukkig zijn met jullie voorstel. Maar goed, we gaan dit voorleggen aan de lokale economieraad.”

“In Hasselt heb je ook een verkeersvrij centrum en toch komen mensen daar winkelen”, reageerde Guy Derriks (CD&V). In het bloesemseizoen wordt het centrum ook overspoeld door fietstoeristen. “We willen een gemeentelijk verkeersreglement dat fietsers verbiedt om in tegenrichting te rijden”, zei Derriks. “Dat gaat zomaar niet”, zei schepen Danny Deneuker (sp.a).

“De wet zegt dat fietsers zo mogen rijden. Je moet al met zeer sterke argumenten komen om daar een uitzondering op te vragen.” “De straten zijn hier te smal voor tweerichtingsverkeer”, antwoordde Derriks. “Waardoor fietsers op het voetpad rijden. Erg gevaarlijk.”

CD&V wil de fietstoeristen ook doorverwijzen naar parkings buiten het centrum. Daar kan dan ook sanitair worden geïnstalleerd en kan de toeristische dienst een stek krijgen.

“We doen net ons best om de toeristen ook kennis te laten maken met het centrum van Borgloon. Daarom loopt het fietsroutenetwerk door de stad. Dat is goed voor de horeca. Anders wordt het hier zo doods als vroeger”, zei de burgemeester.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio