Tweedehandswinkel Troc.com sluit verplicht

Troc.com Sint-Truiden sluit na amper 3 maanden de deuren. Niet omdat de zaken slecht gingen, de vestiging moet op last van het stadsbestuur en Vlaams Gewest noodgedwongen de deuren sluiten omdat het filiaal, in zonevreemd gebied ligt. Maar dat geldt ook voor andere handelszaken langs de Expresweg.

De plannen om een Troc.com-filiaal te openen in de leegstaande meubelopslagloods van de vroegere MZ-Meubelen op de Ambachtenlaan in Sint-Truiden, werden aanvankelijk positief onthaald door het stadsbestuur.

“In de voorbereidingsfase voor de uitbating van het Troc.com-filiaal werd ons voorgehouden dat Schurhovenveld in het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan beschreven staat als een detailhandelzone. Dit werd zo opgenomen in de handelshuurovereenkomst.

Troc.com Sint-Truiden kreeg bovendien een socio-economische vergunning van de stad Sint-Truiden voor de uitbating van een handelsvestiging in die zone”, zegt zaakvoerder Johnny Andries. “Maar nu wil het stadsbestuur plots geen steun meer bieden. We voelen ons in de steek gelaten en zelfs misleid.”

Het stadsbestuur eiste samen met het Vlaams Gewest dat de uitbating van de handelszaak onmiddellijk zou worden stopgezet met een dwangsom van 5.000 euro per dagovertreding.

“En ondertussen hanteert de stad een gedoogbeleid voor de andere handelszaken in de buurt”, zegt Andries. Roland Duchâtelet, schepen van Ruimtelijke Ordening zegt dat er eindelijk werk gemaakt wordt van een aanslepend probleem. De hele buurt is daar immers ingekleurd als industriegebied.

“Voor de baanwinkels langs de Ambachtenlaan werd destijds een uitzondering gemaakt. Daar zal het nieuwe RUP binnenkort een oplossing bieden. Wat de Troc.com betreft, zij vallen inderdaad net buiten de gedoogzone. Het is niet toegestaan dat er op industriegebied detailhandel uitgebaat wordt”, zegt Duchâtelet.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio