As bouwt volop aan natuurgebied voor Dieren in Nesten

De afgelopen weken bouwde Chris Dusauchoit in het één-programma Dieren in Nesten elke week een stukje natuurgebied voor een inheems dier in nood. De kijkers bouwden massaal met hem mee door in hun tuin aanpassingen door te voeren. Na twaalf weken hebben de Vlamingen op die manier ruim 505.000 m² natuur bijgebouwd. Van alle Vlaamse gemeenten was As het actiefst met 31.211 m² nieuw natuurgebied in totaal.

In As zorgde Regionaal Landschap Kempen en Maasland mee voor het mooie resultaat. Zij hebben zandige bermen zo aangepast dat de zandbij, een wilde bijensoort, er holletjes in kan graven. Op de vrijgemaakte stukjes groeien nadien wilde bloemen, wat weer goed is voor alle bijen.

Ook Peter Rogiers uit As registreerde een actie via de website van Dieren in Nesten. “We zagen het programma op tv en kregen zo het idee om ook in onze tuin iets te doen. Ik heb rondom onze tuin een heg van 70 à 80 meter geplant. Daarnaast maakte ik ook vogelhuisjes en drinkplankjes voor in de winter. Ik ben graag in de tuin bezig en op die manier doen we ook nog iets voor de dieren”, zegt Rogiers.

Compostmeesters

De compostmeesters van As kunnen deze actie alleen maar toejuichen. “Wij geven al langer uitleg over de kleine aanpassingen in je tuin om het leven voor de inheemse dieren comfortabeler te maken”, zegt Bernard Jarych.

“In de demoplaats achter ’t Mieleke geven we uitleg over hoe je een bijenhotel moet maken en geven we de mensen altijd het advies om dat in de vlakke zon te hangen. Nestkastjes zijn heel goed!

Maar wat de mensen vaak niet weten, is dat je ze moet zuiver maken telkens de vogels uitgevlogen zijn. Zo blijft er geen ongedierte achter dat schadelijk kan zijn andere, kleinere vogeltjes.” In de molenweide vind je tevens voorbeelden van verloren gewaande hagensoorten, waar vogels zoals de mus graag in verblijven.

Elke tweede en vierde zaterdag van 10 tot 12 uur geven de compostmeesters in de demoplaats aan ‘t Mieleke gratis uitleg.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio