Brand Kalmthoutse Heide breekt record van 1996

Het valt te vrezen dat de grote brand op de Kalmthoutse Heide van woensdag het trieste record van de gelijkaardige brand van april 1996 gaat breken. De teller staat nu al even hoog, op 450 hectare vernielde natuur, terwijl ditmaal de brand nog lang niet geblust heb.

Boris Rousseeuw

Dat was de teneur van de derde en laatste persconferentie in het Natuur Educatief Centrum De Vroente in Kalmthout. Ditmaal zat gouveneur Cathy Berx de persconferentie voor, omdat inmiddels ook het provinciale rampenplan afgekondigd is.

De gouverneur kondigde meteen ook aan dat de Kalmthoutse Heide met onmiddellijke ingang en voor iedereen verboden terrein is.

Brandweercommandant Eric Janssen schetste niet zo'n vrolijk beeld van de brand. "Er zijn momenteel enkele kritieke uitbreidingen bezig, die we bestrijden met tactische groepen, maar we zijn er nog lang niet."

"Zestig brandweermannen zullen de hele nacht verder werken, en voor morgen hebben we al verse krachten opgevorderd. Her en der duiken nieuwe brandhaarden op, aan de Nolse duinen, de Ganzendries en het Stappersven. We hebben het vuur wel kunnen stoppen aan het boswachtershuis, en voorlopig is er geen bos vernield, alleen heide."

Burgemeester Lukas Jacobs herhaalde dat hij hoopt dat de wind snel gaat liggen en dat de zaak vannacht onder controle is. Want morgen gaat het harder waaien, en dat is heel slecht nieuws. Ook gaat het niet regenen morgen, zoals eerder wel voorspeld was.

Goed nieuws is dat er geen slachtoffers meer gevallen zijn, behalve één brandweerman van het korps van Wommelgem, die zijn been gebroken heeft en afgevoerd is naar het Klina ziekenhuis in Brasschaat.

Lees ook Brandweerwagen ingesloten, al 250 hectare vernield in Kalmthoutse Heide

Boris Rousseeuw

Foto's BFM