Brandweerwagen ingesloten, al 250 hectare vernield in Kalmthoutse Heide

Bij de bestrijding van de grote brand op de Kalmthoutse Heide raakte vanmiddag rond 17 uur een brandweerwagen van Brasschaat ingesloten door het vuur, dat opgejaagd werd door een grillige wind.

Boris Rousseeuw

De brandweermannen konden zich redden maar de wagen is verloren. Twee andere brandweermannen, één van het korps van Wuustwezel en één van Brecht, raakten lichtgewond en werden afgevoerd. Enkele ploegen moesten teruggetrokken worden.

Inmiddels rukt het vuur verder noordwaarts op. Dat heeft de Kalmthouts burgemeester Lukas Jacobs om 18 uur op een tweede persconferentie laten weten.

"Het provinciaal rampenplan is afgekondigd omdat er rookhinder is in Nederland en je dat beter op provinciaal niveau bespreekt", aldus de burgemeester.

250 hectare

"Alles samen zijn nu een 250 hectare vernield", geeft de regiocommandant van de brandweer toe. "Het vuur is nog NIET onder controle en heeft de Verbindingsweg overschreden."

"Dat verontrust ons sterk, omdat het dan dicht bij bos komt. Een bosbrand is veel moeilijker te bestrijden dan een heidebrand. De brandweer zet momenteel 150 mensen, 50 wagens en 20 tankwagens in."

"Bovendien brengen de omliggende landbouwers water aan, al is dat niet zonder gevaar, en mogen we hun putten gebruiken. Ook graven we stoplijnen om het vuur te stoppen."

Om 21 uur is er een nieuwe persconferentie.

Tekst en foto: Boris Rousseeuw