Brand Kalmthoutse Heide breidt nog uit

De grote brand op de Kalmthoutse Heide is niet onder controle en breidt zich nog uit in noordelijke richting. Dat hebben de brandweercommandant van Wuustwezel en burgemeester Lukas Jacobs van Kalmthout om 16u gezegd op een persconferentie.

Boris Rousseeuw

"De brand begon op het heetste moment van de dag bij een opflakkerende wind, en dat speelt in ons nadeel", gaf de brandweercommandant toe. "Het wordt nu wel stilaan avond. De wind gaat liggen en de lucht wordt vochtiger. We moeten het nog even uitzweten, maar we hopen het vuur vanavond om zes of misschien acht uur onder controle te hebben. Op dit moment is dat niet het geval."

Volgens burgemeester Jacobs bestrijden momenteel 23 korpsen en 200 brandweermannen het vuur, dat in noordelijke richting oprukt in twee vuurhaarden en de Nederlandse grens nadert of al overschreden heeft. "23 tankwagens met bluswater rijden af en aan en een blusvliegtuig is ook ingezet. Meer is onmogelijk omdat er gewoon geen wegen zijn in het gebied. De ploegen verplaatsen zich zo snel ze ergens het vuur meester zijn."

Er zijn inmiddels drie woningen geëvacueerd in de Korte Heuvelstraat en in de Kastanjedreef (domein De Markgraaf). Andere woningen worden op dit moment niet bedreigd. Niemand is gewond tot nu toe.

Alles bijeen zou nu een 130 hectare vernield zijn, een stuk minder dan bij de grote brand van 1996.

Tekst en foto's: Boris Rousseeuw