Vechtende Visconti verliest zege aan Ulissi in Giro

De Italiaanse kampioen Giovanni Visconti (Farnese Vini) heeft dan toch niet de zeventiende rit in de Ronde van Italië gewonnen. Hij werd gedeclasseerd waardoor de zege naar zijn landgenoot Diego Ulissi (Lampre) gaat. Jan Bakelants werd knap vierde.

drombouts

Veertien renners trokken ten aanval in een heuvelachtige rit en opnieuw was Jan Bakelants mee. Al snel was duidelijk dat de vluchters een vrijgeleide kregen van het peloton.

Pas in de afdaling van de slotklim naar Aprica spatte de kopgroep uiteen. Visconti en Lastras kregen Ulissi en Bakelants mee. Dit viertal mocht voor de dagzege spurten.

Visconti was de snelste, maar hij moest Ulissa daarvoor opzij duwen toen hij te weinig ruimte kreeg om hem te passeren. Het leverde de Italiaanse kampioen een declassering op.

Ulissi werd uitgeroepen als winnaar, voor de Spanjaard Lastras. Visconti moet vrede nemen met een derde plaats, een vermoeide Bakelants eindigde als vierde op vier seconden van de winnaar.

Het peloton eindigde op bijna vier minuten, maar de roze trui van Alberto Contador kwam niet in gevaar.

Sivtsov eindigde op tien seconden op de tiende plaats. De Wit-Rus doet zo een uitstekende zaak in de stand. Hij klimt naar de vijfde plaats en nestelt zich tussen John Gadret en José Rujano.