IJslandse vulkaan treft Belgisch luchtruim nauwelijks

Het Belgische luchtruim wordt nauwelijks getroffen door de aswolk van de IJslandse vulkaan Grímsvötn. Dat zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) woensdag. Schouppe besloot dinsdag toch om de "crisiscel aswolk" opnieuw te activeren.

ikerremans

Een eerste vergadering met de diensten van Schouppe, Belgocontrol, de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen vond woensdagochtend plaats.


Bevindt u zich in IJsland of kent u iemand die er woont? Laat het ons weten via hier@reageren.be! Vermeld ook naam en telefoonnummer!


Rode zone

De Belgische kust ligt in een blauwe zone, meldt Schouppe. Dat wil zeggen dat er 0 tot 2.000 microgram stofdeeltjes aanwezig zijn per kubieke meter lucht. Enkel als er een grijze (2.000-4.000 microgram) of rode (boven 4.000 microgram) zone boven ons land zou hangen, zijn bepaalde maatregelen nodig. In een blauwe zone moet er wel gerapporteerd worden bij problemen.

Boven Noord-Duitsland ligt wel een rode en grijze zone, maar die aswolk verplaatst zich in de richting van de Baltische Zee en lijkt op te lossen, zo luidt het.

"De IJslandse vulkaan zelf zou momenteel geen as meer uitstoten. De vooruitzichten voor de komende dagen zijn dus goed, hoewel vrijdag in het hogere luchtruim mogelijk nog problemen kunnen opduiken", zegt Schouppe.

Dat zou echter geen aanleiding geven tot de sluiting van Belgische luchthavens, aldus nog de staatssecretaris. De volgende bijeenkomst van de crisiscel is gepland voor donderdagmiddag.

Lees ook: IJslandse vulkaan houdt zich koest Lees ook: Speciale crisiscel voor aswolk - geen Belgisch vliegverbod Lees ook: Brussels Airlines schrapt drie vluchten naar Duitsland

Meer over Etienne Schouppe