Minder inbraken, maar meer diefstallen vorig jaar

In 2010 waren er meer diefstallen dan in 2009, maar werden er minder inbraken gepleegd. Dat heeft de federale politie vandaag in een persconferentie bekend gemaakt. Een groot deel van de criminele feiten wordt door Roemeense dadergroepen gepleegd.

ibroeksteeg

In 2010 noteerde de politie een daling van een kleine drie procent aan woningbraken, ten opzichte van het jaar ervoor: van 64.467 naar 62.654 gevallen. Ook inbraken in winkels en bedrijven zijn met een half procent licht gedaald. De favoriete tijdstippen om in te breken zijn vrijdag- en zaterdagavond en in de namiddag op weekdagen. Het meest wordt geaasd op juwelen.

Diefstal

Het aantal winkeldiefstallen gaat in tegenstelling tot het aantal winkelbraken omhoog: in 2010 werden 23.570 winkeldiefstallen gepleegd, tegenover 22.669 in 2009. Doordat veel winkeldiefstallen niet worden aangegeven, ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk nog hoger.

Het aantal feiten van georganiseerde gauwdiefstal, waar rondtrekkende dadergroepen veel gebruik van maken is in 2010 ook gestegen, van 31.735 naar 33.166 gevallen. De bendes maken vooral gebruik van minderjarigen om dergelijke criminele feiten te plegen.

Bankkaarten

Het aantal feiten van skimming, het illegaal kopiëren van bankkaartgegevens meer dan verdubbelde in 2010 met 1722 vastgestelde feiten, tegenover 806 in 2009. Dit jaar blokkeerde de banksector echter de Maestro-functie van bankkaarten buiten de Europese Unie, waardoor de praktijk inmiddels zo goed als uitgestorven is.

Het aantal gevallen van 'shoulder surfing' daarentegen, het over de schouder mee kijken van iemand die zijn bankcode intikt, en vervolgens het slachtoffer slinks probeert zijn bankkaart afhandig te maken, neemt echter wel toe.

Oost-Europese dadergroepen

De rondtrekkende dadergroepen zijn voor het eerst eind jaren negentig, begin jaren 2000 opgedoken. De bendes die in België actief zijn, zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Roemenië, Servië, Bulgarije en Litouwen. Bij 28 procent van de gerechtelijke dossiers tegen de bendes gaat het om Roemenen, in zeven procent om Serviërs. Bulgaren en Litouwers staan beide in voor zes procent. Belgische daderbendes zijn goed voor vijf procent van de gevallen.

Beeld: Photonews