Grote brand Kalmthoutse Heide nog niet onder controle

Een zware heidebrand teistert momenteel de Kalmthoutse Heide. Het vuur werd rond 12u door schoolkinderen opgemerkt nabij de Putse Moer. Al ruim 130 hectaren zijn in de vlammen opgegaan en de brand is nog steeds niet onder controle.

Toen de brandweer van Kalmthout ter plaatse kwam, was het al honderden meters opgerukt naar het oosten, richting uitkijktoren.

jrosquin

De brandweer van Kalmthout vroeg en kreeg versterking van de korpsen van Wuustwezel, Kapellen, Essen, Brasschaat en ook uit Nederland. Sinds de vorige brand hebben die aan de Belgische maten aangepaste koppelstukken. De korpsen kregen al snel te maken met een grillig draaiende wind én met watertekort.

Rond 13.30 uur rukte het vuur nog steeds op richting uitkijktoren en Korte Heuvelstraat. De politie stuurde daar en aan de Putsesteenweg de kijklustigen weg. De Putsesteenweg is afgesloten voor alle verkeer en in het Natuur Educatie Centrum is een crisiscentrum ingericht, geleid door burgemeester Jacobs. Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Het was meteen duidelijk dat het om een ernstige en grote brand ging. Een helikoptervlucht van de federale politie leverde rond 13 uur een schatting van 750 op 750 meter op.

Tweede brandfront

Rond 14 uur ontstond er een tweede brandfront over de grens met Nederland van zeker 500 meter breed.

Er werd inmiddels versterking gevraagd van brandweerkorpsen uit heel de provincie. De brandweerkorpsen van Zandhoven en Zoersel kwamen al ter plekke. Er wordt ook een blushelikopter ingeschakeld, maar er is nog steeds een probleem met een tekort aan bluswater.

Inmiddels is de heidebrand nog steeds niet onder controle. De bluswerken worden wel nog steeds bemoeilijkt door de slechte bereikbaarheid van de brand.

Evacuatie

Er zijn geen woningen onmiddellijk bedreigd. Eerder werden wel enkele kleine woningen midden op de heide ontruimd. Het gaat volgens de Kalmthoutse brandweer om een louter preventieve maatregel. In totaal werden zo drie personen in veiligheid gebracht. De brandweer is nog steeds massaal aanwezig ter plaatse.

tekst en foto's Boris Rousseeuw