Tachtig procent kleuters slaagt voor taalproef

Een kleuter op de vijf is begin dit schooljaar gezakt voor de taalproef met het oog op de overstap naar de lagere school. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) woensdag bekendgemaakt in het Vlaams Parlement.

kscherpenberg

De Vlaamse overheid probeert de taal- en schoolachterstand te bestrijden. Daarom moeten kinderen minstens 220 halve dagen aanwezig zijn in het laatste jaar van de kleuterklas om toegelaten te worden in de lagere school.

Kinderen die de voorwaarde niet halen, mogen de overstap enkel maken als ze slagen voor de taaltest. Tachtig procent slaagde begin dit jaar.

De voornaamste reden van deelname aan de taalproef was onvoldoende aanwezigheid in de kleuterschool, gevolgd door de nieuwkomers uit het buitenland. De slaagpercentages liggen het hoogst bij de Belgen uit het buitenland, het laagst bij de nieuwkomers (2 op de 3).

Minister Smet vindt het nog vrij vroeg om nu al het systeem te evalueren, maar stelt wel vast dat de proef geen "hakbijltest" is geworden die op grote schaal de toegang tot het lager onderwijs beperkt.

Beeld: PhotoNews

Meer over Pascal Smet