"Philippe Loodts legde altijd de schuld bij anderen"

De advocaten van de burgerlijke partijen kregen woensdagmorgen in Tongeren het woord op het assisenproces van Philippe Loodts, die zijn ouders doodsloeg en de lichamen in brand stak om de sporen te wissen. De koopzieke en spilzuchtige Loodts bleef schulden opstapelen, terwijl zijn ouders alles deden om de schulden af te betalen.

wverhaert

Vader Francis en moeder Jacqueline werden zelfs geconfronteerd met schuldeisers aan hun deur. Volgens meesters Jan Swennen en Lore Gyselaers legde Philippe echter altijd de schuld bij anderen.

Dat pleitte ook Bert Partoens namens de zussen van de vermoorde Jacqueline. "Dat het op school niet goed liep, was de schuld van zijn ouders, want vader met een kaderfunctie had lange werkdagen. Zijn koopziekte en spilzucht zijn de schuld van zijn ouders, die hem niet geleerd zouden hebben met geld om te gaan.

Hij zei dat zijn vader te spaarzaam was, maar Philippe kreeg wel dure kleren en reizen betaald. Zijn broer Frédéric was de oogappel van moeder, terwijl hij naar eigen zeggen vroeg op eigen benen moest staan. Hij kreeg nochtans alle kansen om verder te studeren", aldus Swennen.

Parasiteert op ouders en broer

"Philippe kreeg als dertiger gratis kost en inwoon. Loodts parasiteerde op zijn ouders en broer", voegde Gyselaers eraan toe. Volgens Swennen duikt de koopziekte bij Loodts weer op, zelfs nu in de gevangenis.

"Per maand beschikt hij over 445 euro en slechts 5 procent betaalt hij af aan zijn schuldeisers. De helft van het geld krijgt hij van zijn broer. Hij telefoneert in zijn cel voor 120 euro per maand. Hij koopt tijdschriften, bestelt boeken en dvd's, terwijl hij naar de bibliotheek kan gaan. Men zou verwachten dat hij ascetisch leeft, maar dat is niet het geval", besloot Swennen.

"Loodts heeft op de plaats, de slaapkamer waar hij gemaakt werd, het leven van zijn ouders uitgewist, en tot op heden heeft hij nog nooit zijn spijt uitgedrukt over wat hij zijn ouders heeft aangedaan", aldus meester Jan Swennen, namens de burgerlijke partijen.

Volg de de laatste dag van het proces op de voet via onze reporter ter plaatse:

Volg de laatste dag van het proces Philippe Loodts live