"Di Rupo moet Belgische Gerhard Schröder worden"

Formateur Elio Di Rupo stelt de partijvoorzitters deze week de vraag hoe zij willen dat er 17 miljard euro wordt bespaard. De PS zelf heeft het over 50 procent nieuwe inkomsten en 50 procent besparingen. Jan Jambon, een van de boegbeelden van N-VA, heeft het dan weer over 30 procent inkomsten en 70 procent besparingen. Alexander De Croo, voorzitter van Open Vld, vindt het verkeerd om nu met cijfertjes te gaan goochelen.

kscherpenberg

Fifty-fifty is volgens de liberaal economische zelfmoord. "Ik kan evenwel niet stellen dat de nieuwe inkomsten volledig nul moeten zijn. We moeten ons nu niet vastpinnen op een cijfer. Maar als we bijkomende inkomsten willen, dan moeten we die vooral uit de economische groei halen", aldus De Croo op Radio 1.

"Nieuwe lasten die werken en sparen ontmoedigen, dat helpt ons niet vooruit", aldus de partijvoorzitter nog. "We kunnen tegen 2015 een motor zijn zoals Duitsland dat is. Als we dat niet doen dan glijden we af naar het niveau van Griekenland."

De Croo hoopt dat Di Rupo zich tot de Gerhard Schröder van België kan ontpoppen. Eind jaren 90 voerde de sociaal-democraat ook zware hervormingen door in Duitsland. Die maakten van ons buurland uiteindelijk de sterke natie die het nu is.

Karel De Gucht zei al meermaals dat N-VA helemaal geen akkoord wil, maar De Croo wil zover nog altijd niet gaan. "Ik acht het niet bewezen dat de N-VA geen compromis wil", aldus De Croo nog op de VRT-nieuwszender. "Wij willen wel enkel aan tafel met de partijen die willen hervormen, maar die uiteraard ook resultaat willen boeken."

Meer over Alexander De Croo