Tom Boonen: "Wouter is weg, dat is de harde realiteit"

Tom Boonen stapt woensdag, voor het eerst na Parijs-Roubaix, opnieuw op de fiets in de Ronde van België. Hij praat ook voor het eerst over de dood van zijn ex-teamgenoot én vriend Wouter Weylandt. "Wouter is eigenlijk de allereerste echte koersvriend die ik verloor."

ikerremans

"Conditioneel zit ik goed, maar Wouter houdt me toch nog bezig. Hij is weg, dat is de harde realiteit", zegt Boonen in de Coreliokranten.

Op de fatale maandag zat Tom Boonen samen met Iljo Keisse op hoogtestage in Font-Romeu, in de Franse Pyreneeën. "Iljo en ik kwamen die bewuste maandag juist terug van een lange training. Ik was aan het douchen. Iljo vloog ineens de kamer binnen en zei dat het niet goed was met Wouter. Zijn vriendin An-Sophie begon ons te bellen met de vraag welke ploegleider er zat, want ze wist niet wat er exact aan de hand was. Tot ik een telefoon kreeg van ons ma die zei: Gaat het wat? Maar ik wist nog van niets. Je weet op zo'n moment niet wat je hoort. Het dringt niet tot je door."

Herinneringen

Tom Boonen en Wouter Weylandt waren ook vrienden naast de koers. "Wouter was de allereerste échte koersvriend die ik verloor. Wouter zag ik ook buiten de koers. Zo heb ik er maar vier of vijf, met wie je ook iets gaat eten of drinken. Ik deelde er zeven jaar lief en leed mee. Samen beleefden we alle hoogtes en laagtes. Ik lag met hem op de kamer toen hij die rit in de Vuelta won. Momenten die je nooit vergeet. Wouter was een echte."

"Na de begrafenis was het precies alsof er een last van mij afviel. Op den duur zaten we te lachen bij de herinneringen aan Wouter. Sindsdien kan ik over hem babbelen. Ik ben er blij om. Het ergste wat er bestaat, is zwijgen over iemand die weg is."

Meer over Tom Boonen