Speciale crisiscel voor aswolk - geen Belgisch vliegverbod

De aswolk van de IJslandse vulkaan Grímsvötn bereikt woensdag het Belgische luchtruim. De overheid heeft nu een speciale crisiscel opgericht, maar een vliegverbod zit er voorlopig niet aan te komen.

ikerremans

Niemand is de chaos van vorig jaar al vergeten, toen de vulkaan Eyjafjallajökull voor 100.000 geschrapte vluchten en 10 miljoen gestrande passagiers zorgde. Staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) heeft nu de 'crisiscel aswolk' terug in het leven geroepen. Daardoor zal er nu permanent overleg zijn tussen luchtverkeersleider Belgocontrol, de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen.

Geen vliegverbod

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de vulkanische as van Grimsvötn ook het Belgische luchtruim bereikt. De asconcentraties in de Belgische lucht zijn "totaal onvoldoende" om een vliegverbod in te stellen boven het land.

Woensdagochtend waren er zeer lichte concentraties boven het westen van België, zegt weerman David Dehenauw. De wind zal de aswolk in de loop van de voormiddag bovendien opnieuw richting Noordzee blazen.

Tot en met het weekend zou België grotendeels gevrijwaard blijven van de aswolk, tenzij de IJslandse vulkaan Grímsvötn opnieuw actiever zou worden, aldus nog Dehenauw. De "crisiscel aswolk" komt later woensdag bijeen om de toestand te evalueren.

Lees ook: Aswolk zorgt voor meer en meer afgelaste vluchten

Meer over Etienne Schouppe