Politieke impasse: CD&V-burgemeesters hebben schrik te pakken

De aanslepende politieke impasse werkt de CD&V-burgemeesters stilaan op de zenuwen. De christendemocraten deden het op federaal niveau al eens vaker minder, maar lokaal bleven ze sterk. Stilaan wordt er echter gevreesd dat de kiezer de partij zal afstraffen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012.

kscherpenberg

De eigenaars van de burgemeesterssjerpen hebben er schrik voor dat de inwoners niet naar het lokale beleid zullen kijken, wel naar het geklungel in de Wetstraat.

Luc Martens, de burgervader van Roeselare, vermoedt dat de kiezers "in een Vlaamse colère" naar de stembus zullen trekken.

In heel wat gemeenten bestaat er echter het kartel CD&V-N-VA. De nieuwe status van die laatste partij zou de samenwerking wel eens kunnen opblazen.

Koen Loete is burgemeester voor CD&V in Eeklo. "Wij stellen vast dat de N-VA zich ter plaatse zeer sterk voelt en dat dit een beetje contradictorisch is omdat wij in 2006 heel wat inspanningen gedaan hebben om een kartel te maken met de N-VA", aldus Loete aan VRT. "Wij waren daar eigenlijk ook zeer tevreden mee, maar stellen vast dat diegenen die genoten hebben van onze loyauteit en financieel en logistiek gesteund werden om verschillende N-VA-collega's binnen de lokale besturen binnen te brengen, nu de rollen omkeren en op basis van de uitslag van de parlementsverkiezingen dingen vragen die niet in overeenstemming zijn met de wil van de kiezer van 2006."

Volgens Loeten moet CD&V maar bewijzen dat het op lokale niveau "de bestuurspartij bij uitstek" blijft. De man hoopt echter wel dat het kartel in zijn gemeente standhoudt. Hij heeft het zo niet voor een politiek versnipperd landschap.

Meer over CD&V