Jongetje van negen in coma door verboden bestrijdingsmiddel

Aron Dedier, een jongetje van amper negen jaar oud, vecht al tien dagen voor zijn leven in het Universitair Ziekenhuis van Gent. De knaap kwam in contact met een verboden bestrijdingsmiddel. Het parket van Brugge is op zoek naar de man die het product heeft gebruikt.

kscherpenberg

Dedier was kerngezond toen hij op 15 mei op het erf van de landbouwer, bij wie zijn mama een huisje huurt, ging spelen.

"Een kwartier later stond Aron terug binnen", aldus de ontredderde moeder in een krant van De Persgroep. "Ik zag onmiddellijk dat hij iets had gepakt. Aron had moeite met ademen en kon nog amper praten."

De jongen werd naar het ziekenhuis van Torhout gebracht, waar hij later in een coma sukkelde. Sindsdien werd hij niet meer wakker. Hij werd wel overgebracht naar het UZ Gent. Er is nog altijd sprake van levensgevaar.

"De artsen zeggen dat ze in Arons lichaam Malathion hebben gevonden, een middel tegen insecten dat vooral landbouwers vroeger op hun gewassen spoten." Zowel het huis van het gezin als het erf van de landbouwer werden al grondig doorzocht door de speurders.

Malathion kwam in de jaren 50 op de markt. Het product werd eind 2007 in de Europese Unie echter verboden als gewasbeschermingsmiddel.

Archiefbeeld: PhotoNews