AA Gent: Co Adriaanse in poleposition

De Nederlander Co Adriaanse is in beeld als nieuwe trainer van AA Gent. Volgens Nederlandse bronnen was er de voorbije dagen reeds herhaaldelijk contact tussen de club en de oefenmeester.

kscherpenberg

Adriaanse is een lang niet onomstreden naam in de Nederlandse trainerswereld. In de tweede helft van de jaren '90 was hij hoofd jeugdopleidingen van Ajax. Later leidde hij het kleine Willem II naar de Champions League, kende hij een minder gelukkige passage als hoofdcoach van Ajax en bracht hij AZ tot in de halve finale van de Europa League.

Sinds 2005 was hij achtereenvolgens aan de slag bij Porto, Metallurg Donetsk, het Oostenrijkse Salzburg en de olympische ploeg van Qatar. Sinds zijn ontslag in Qatar in maart van dit jaar zit Adriaanse zonder club.

IJzeren discipline

Adriaanse staat vooral bekend als een man met een uitgesproken mening die houdt van een ijzeren discipline. Dat hij nu in beeld is als opvolger van de vertrokken Francky Dury bij AA Gent, is geen complete verrassing. Het is een publiek geheim dat de Gentse voorzitter Ivan De Witte al langer gecharmeerd is door de aparte aanpak van Adriaanse. Al zou dit wel betekenen dat Gent zeer diep in de buidel zal moeten tasten. In Qatar verdiende Adriaanse liefst 2,5 miljoen dollar netto per jaar.

Nog een pittig detail: ooit liet Adriaanse de spelers van Willem II als straf 26 kilometer te voet naar huis afleggen, omdat ze een oefenwedstrijd met 6-1 verloren hadden tegen... AA Gent. Aangezien AA Gent op 20 juni de trainingen hervat, maakt de club momenteel haast met het aantrekken van een nieuwe coach.

Nahayo

De Buffalo's rondden dinsag wel de transfer van de 27-jarige Valery Nahayo af. Nahayo is een centrale verdediger en speelt bij de Zuid-Afrikaanse Kaizer Chiefs. Hij is 28-voudig Burundees international en tekende voor vier jaar.

WVo/PiHe