Moslims en stad bepalen hoe graven moeten liggen

De Lommelse moslimgemeenschap krijgt een eigen plek op de stedelijke begraafplaats langs de Norbert Neeckxlaan. Gisteren bepaalden de moskeevereniging en imam samen met de stadsdiensten en ontwerper de juiste oriëntatie van de graven. Begin volgende week starten de voorbereidende werken voor de aanleg.

De moslimbegraafplaats komt in het centrale gedeelte, links van een columbarium op een groot grasveld. “Een mooie plek, omringd door bomen”, zegt Ersin Kemaldar, ondervoorzitter van de Selimiye-moskeevereniging.

“We bakenen deze plek met groen af als visuele afscheiding tussen de christelijke en moslimgraven”, aldus Peter Van Olmen, diensthoofd infrastructuurwerken. “Vanaf volgende week vervangen we de kasseien door klinkers op de wegeltjes bij het columbarium in het oude deel, plaatsen we twee nieuwe columbaria en bereiden we het terrein voor de moslims voor. Half oktober willen we die plek klaar hebben.”

De oriëntatie van de graven is heel belangrijk voor moslims. “Ze moeten naar Mekka in het zuidoosten gericht zijn”, knikt Selemiyevoorzitter Atabey Jildiz. Die juiste oriëntatie vergde gisteren heel wat tijd. “We moesten een speciaal kompas gebruiken. Dat laat toe om vanop elke plek in de wereld de positie ten opzichte van Mekka precies te bepalen”, vertelt Ersin. “De jongere generatie wil een overleden familielid dicht bij zich houden en niet - zoals de ouderen dat deden - voor de begrafenis naar Turkije reizen. Dankzij dit Lommelse initiatief kunnen ze binnenkort de graven van hun overleden dierbaren zelfs dagelijks bezoeken.”

CL


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio