"Europese landen moeten nog beter samenwerken bij crisissen zoals aswolk"

De internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA heeft dinsdag in een mededeling de Europese landen opgeroepen politieke beslissingen te nemen om op een "eengemaakte" manier te kunnen reageren bij crisissen zoals een aswolk.

drombouts

IATA is tevreden over de verbeterde coördinatie tussen de Europese autoriteiten bij het beheren van het luchtruim na de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Grímsvötn, een jaar nadat de Eyjafjallajökull het vliegverkeer in Europa zwaar verstoorde.

Tegelijk waarschuwt de organisatie echter dat het uitblijven van een formeel akkoord op politiek niveau over een gecoördineerde en eengemaakte aanpak reizigers "kwetsbaar maakt voor gefragmenteerde besluitvorming".

Lees ook Aswolk bereikt Nederland en Duitsland En Volg de situatie rond de aswolk op de voet

Annulatie

Verschillende luchtvaartmaatschappijen annuleerden dinsdag vluchten door de aswolk. Brussels Airlines schrapte vluchten naar Newcastle, Stockholm, Gothenburg, Hamburg, Kopenhagen en Oslo.

Ook het Nederlandse KLM schrapte vluchten, maar zei wel al te verwachten dinsdagavond alweer te kunnen vliegen op Noord-Engeland en Schotland, omdat de lucht daar inmiddels weer schoon is.

De Ierse maatschappij Ryanair betreurt dan weer dat ze al haar vluchten van en naar Schotland dinsdag moest schrappen. De maatschappij voerde naar eigen zeggen testvluchten uit waarbij in "de rode zone" van de meteorologische dienst van het Verenigd Koninkrijk geen vulkaanas werd aangetroffen.

Rating

Ratingbureau Fitch liet dinsdag weten dat de aswolk afkomstig van de vulkaan Grímsvötn geen grote financiële gevolgen zal hebben voor de Europese luchtvaartmaatschappijen, zeker niet in vergelijking met de uitbarsting van de Eyjafjallajökull vorig jaar.

Fitch stelt dat de maatschappijen er nu beter voorstaan dan vorig jaar.

Meer over IJsland