Rush op tabakologen door rookverbod op café

Nog iets meer dan een maand en roken op café is bij wet verboden. En dat voelen tabakologen, die rokers professioneel begeleiden als ze willen stoppen. Het aantal Belgen dat aanklopt bij een tabakoloog is opgelopen van 1.935 in 2009 naar 25.678 in 2010, of 13 keer meer. “Het naderende rookverbod op 1 juli is voor velen het ultieme duwtje in de rug”, zegt tabakoloog Wendy Calders. “Zeker nu die sessies ook voor een deel worden terugbetaald.”

ssimons

Tabletten, zalfjes of nicotinepleisters, er zijn genoeg middelen op de markt die rokers van de sigaret moeten afhelpen. Maar niet zozeer de hulpmiddeltjes zijn in trek, wel de tabakologen. Dat zijn erkende specialisten, vaak psychologen, die een roker met professioneel advies helpen met het stoppen met roken. Nu u niet meer mag roken op café vanaf 1 juli, willen nog veel Belgen snel af van de sigaret.

“De wil om te stoppen met roken, is bij veel rokers sowieso aanwezig”, zegt tabakoloog Johan Swennen. “Maar ze hadden niet echt een reden. Nu het rookverbod eraan komt, is die reden plots heel tastbaar.”

Terugbetaald

Roken onder begeleiding is dé nieuwe trend. Die sessies worden sinds 1 oktober 2009 ook voor een deel terugbetaald. “De schrik om er professionele hulp bij te halen, is helemaal weg”, zegt rookstopspecialist Wendy Calders. Op dinsdag 31 mei is het Wereld Antitabakdag.

WB