Bank J. Van Breda sterker in strijd om Antwerps Beroepskrediet

De Bank J. Van Breda heeft al 40,80% van alle aandelen in het Antwerps Beroepskrediet in handen gekregen, alsook 87,33% van alle stemrechten die aan de aandelen zijn verbonden. De instelling staat daarmee sterker in zijn biedingenstrijd met de Franse groep Crédit Mutuel.

jvangeyte

Bank J. Van Breda en Crédit Mutuel vechten al maanden een strijd uit om het Antwerps Beroepskrediet.

Sinds 2001 kocht Crédit Mutuel Nord Europe (CMNE) al diverse banken die tot het netwerk van het Beroepskrediet hoorden zoals Crédit Professionnel Interfédéral, Bank van Brabant, Federale Kas voor het Beroepskrediet, Middenstands Deposito- en Kredietkantoor, Oostvlaams Beroepskrediet, Banque de Crédit Professionnel (CP Banque) en Westvlaamse bank. Het groepeerde die onder de naam BKCP, wat staat voor Beroepskrediet - Crédit Professionel.

In december 2010 deed CMNE ook een eerste bod op het Antwerps Beroepskrediet. Het bood toen 410 euro per aandeel, maar werd vervolgens overtroefd door de Bank J. Van Breda, dat 490 euro per aandeel bood. Die slaagde er nu dus in om 40% van de aandelen in het Antwerps Beroepskrediet binnen te halen.

Intussen heeft CMNE de strijd echter nog niet opgegeven. De Fransen hebben hun bod verhoogd tot 540 euro en doen daarmee een hoger bod dan de Bank J. Van Breda. Op basis van 245.095 uitstaande aandelen, heeft het bod een transactiewaarde van 132,351 miljoen euro.

Bank J. Van Breda richt zich uitsluitend tot zelfstandigen, vrije beroepers en kmo's. Dat is ook de historische kern van de clienteel van het Antwerps Beroepskrediet.

Ook voor Crédit Mutuel is het Antwerps Beroepskrediet van belang. Het ABK vormde immers de Antwerpse tak van het netwerk van het Beroepskrediet. Hoewel het onder die koepel werkte, had het evenwel eigen aandeelhouders.

De biedingen van beide partijen op het Antwerps Beroepskrediet staan nog open. Aan het bod van CMNE zijn wel voorwaarden verbonden.

JVG