"Seksuele intimidatie hoort erbij"

Door de arrestatie van voormalig IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn in het New Yorkse Sofitel krijgt de seksuele intimidatie van vrouwelijk schoonmaakpersoneel ineens veel aandacht. Vaak gaat het om migranten. En vaak houden ze zich gedeisd omdat ze anders hun baan verliezen of het land uit moeten, vrezen ze.

ssimons

In gesprekken met vrouwelijk hotelpersoneel komen talrijke incidenten van seksuele intimidatie naar boven, gaande van opmerkingen over voorstellen tot aanranding. De hoteldirectie gaat er vaak niet op in om hun hoge gasten niet verlegenheid te brengen, zeggen ze.

Een vrouw die vroeger in luxehotel Mercer Hotel in het New Yorkse Soho werkte, wil alleen anoniem praten. "Het gebeurt voortdurend. Ik denk dat deze zaak wat extreem was, maar het klopt, het is niet ongewoon dat hotelschoonmaaksters lastiggevallen en zelfs aangevallen worden. Toen ik in het hotel werkte, kreeg ik altijd denigrerende opmerkingen te horen, of ik kreeg het verzoek mannelijke gasten gezelschap te houden in ruil voor geld. Veel van de kerels in die hotels zijn topzakenlui. Ze hebben het geld en de macht om alles te doen waar ze zin in hebben en ze denken dat ze overal weg mee komen."

Visum voor specifiek contract

Schoonmaakpersoneel dient niet graag klacht in omdat ze vrezen dat het hotel hen niet zal steunen. "Als de werkneemster niet tevreden is over de manier waarop ze behandeld is, dan staat het hen meer dan vrij om een nieuwe baan te zoeken", zegt de getuige.

Voor veel hotelschoonmaaksters is een nieuw baan vinden bijna onmogelijk. Sommigen hebben geen geldige verblijfsdocumenten, anderen verblijven in de Verenigde Staten met een visum dat aan een specifiek contract gebonden is. Beide situaties maken deze werkneemsters kwetsbaar voor lange werkdagen, lage salarissen en in sommige gevallen fysiek of seksueel misbruik.

Sinds de arrestatie van Strauss-Kahn hebben nog twee andere werkneemsters in het New Yorkse Sofitel gezegd dat de voormalige IMF-directeur bij hen seksuele avances had gemaakt tijdens zijn verblijf.

Aline Cunico

IPS

Foto Photonews