Aswolk bereikt Nederland en Duitsland - Brussels Airlines schrapt eerste vluchten

De IJslandse aswolk heeft dinsdagmiddag Duitsland en Nederland bereikt. Dat is te zien op de kaarten die de Britse meteorologische dienst ter beschikking stelt. De rode zone, met meer dan 4.000 microgram as per kubieke meter lucht, hangt omstreeks 14.30 uur boven het noorden van Duitsland. Intussen schrapt Brussels Airlines vluchten.

ibroeksteeg

De IJslandse vulkaan Grímsvötn is wel een stuk minder actief geworden. "Er wordt nu minder as uitgestoten en de rookpluim is lager", zegt Urdur Gunnarsdottir van de IJslandse civiele bescherming. In Europa werden dinsdag al enkele honderden vluchten geschrapt, voornamelijk toestellen die door het Britse luchtruim moesten.

Brussels Airlines

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft beslist zijn vluchten van dinsdagavond naar Stockholm, Gothenburg, Hamburg, Kopenhagen en Oslo te schrappen. "We nemen het zekere voor het onzekere", zegt woordvoerder Geert Sciot.

De vluchten vanuit de vijf bestemmingen naar Brussel van woensdagochtend zijn ook geschrapt. De aswolk hangt boven of in de buurt van de betrokken luchthavens.

Eerder dinsdag schrapte de luchtvaartmaatschappij al vluchten van en naar Newcastle, en ook de vlucht uitgevoerd door British Midland naar Edinburgh steeg niet op. Voor die laatste vlucht verkocht Brussels Airlines zitjes op het toestel.

Passagiers van geannuleerde vluchten kunnen kiezen voor een vlucht op een latere datum naar hun bestemming, of voor een terugbetaling van het ticket.

Deurne

De Internationale Luchthaven Antwerpen (Deurne) ondervindt voorlopig geen hinder van de aswolk afkomstig uit IJsland. Dinsdag zijn de eerste vluchten van en naar Manchester en Londen zonder problemen kunnen doorgaan. Ook voor de rest van de dag verwacht de luchthaven geen geschrapte vluchten of andere hinder. "Al kan dat natuurlijk op elk moment nog veranderen", luidt het.

In het westen van Noorwegen worden dinsdagnamiddag de eerste vluchten geschrapt. Ook Nederland houdt zich klaar. De Nederlandse luchtverkeersleiding vermoedt dat woensdag enkele vluchten op Schiphol zullen moeten worden geschrapt.

De Europese commissie liet dinsdagmiddag weten geen grootschalige sluiting van het Europese luchtruim te verwachten.

Volg de situatie rond de aswolk op de voet

Beeld: Photonews

Meer over Brussels Airlines