Landuyt: "Criminelen lachen in hun vuistje met deze Salduzregels"

“De procedure-advocaten watertanden en de criminelen lachen in hun vuistje. Dit voorstel bedreigt de werking van onze strafprocedure, het zal tot vele incidenten en vrijlatingen van verdachte criminelen leiden”. In deze vlijmscherpe bewoordingen viel Renaat Landuyt (sp.a) zopas in de Kamer uit tegen de Salduzregeling die N-VA, Open Vld, CD&V, en cdH voorstellen.

ssimons

Volgens de Salduzregels heeft iedere gearresteerde verdachte recht op bijstand van een advocaat bij zijn eerste verhoor door politie of gerecht. Die regels moeten van Europa, maar België wil verder gaan. De Senaat keurde eerder al een voorstel goed dat verdachten meer rechten geeft en dat wordt momenteel besproken in de Kamercommissie Justitie.

De Raad van State wil nu nog verder gaan dan de Senaat en de vier partijen volgen de Raad grotendeels. Maar niet Landuyt: “De Raad van State wil dat wij definiëren wat een “verhoor” is, wat tot massa's betwistingen en extra procedurespelletjes zal leiden. De Raad van State wil bovendien die Salduzregels ook van toepassing maken bij verhoren door de Bijzondere Belastinginspectie. Dit gaat te ver, de fraudeurs zullen nogal lachen”.

Het socialistische Kamerlid wil alleen maar bijstand van een advocaat bij het eerste verhoor door de onderzoeksrechter, als de verdachte reeds gearresteerd is. “Verder moeten we niet gaan”, zei Landuyt, die geen advocaten wil bij verhoren van verdachten die niet gearresteerd zijn. “Ik weet dat de Orde van Vlaamse Balies dit laatste wél wil, maar namens wie spreekt zij? Ik ben ook advocaat en niet geraadpleegd door deze Orde, die spreekt namens een aantal procedureadvocaten”.

VB wil verhoren opnemen

Namens het VB wilde Bert Schoofs verder gaan dan Landuyt. Schoofs wil helemaal géén bijstand van een advocaat bij verhoren, hij wil integendeel dat àlle verhoren worden opgenomen, zoals het Europees Parlement al in 2003 bepleitte. "Dat is een goed systeem om alle betwistingen te voorkomen", zo zei hij.

Justitieminister De Clerck steunde het voorstel van de vier partijen, hij wilde dat de nieuwe Salduzwet op 1 september van kracht wordt.

PS en Groenen vinden dat Salduzwet niet ver genoeg gaat. Volgens hen moet er bijstand van een advocaat zijn bij ieder verhoor, ook bij een verkeersovertreding. Ook de MR wil nog meer rechten voor verdachten.

Meer over de Salduzregels vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto Photonews

Meer over Renaat Landuyt