Snelheid gaat boven veiligheid op de weg voor gemiddelde Belg

De snelste route gaat nog altijd boven de veiligste route voor de meeste Belgen. Dat blijkt althans uit een enquête van Touring onder vierduizend mensen.

ibroeksteeg

Snelheid blijkt voor meer dan twee op de drie respondenten een van de belangrijkste criteria te zijn bij het uitstippelen van een reisweg. Of de gekozen route ook de kortste is vindt maar voor drie op de tien mensen belangrijk. Slechts zes procent van de chauffeurs houdt rekening met het risico op ongevallen: het blijkt zelfs dat meer mensen omrijden om putten in de weg te vermijden dan om een gevaarlijk punt uit de weg te gaan.

Veiligheidsgevoel

Touring onder vroeg de respondenten ook over hun perceptie van veiligheid. Het bleek dat een vals gevoel van onveiligheid op de snelwegen heerst, aangezien daar de kans op ongevallen daar tien keer kleiner is dan op andere wegen. Op een tweebaansweg zonder middenberm is die kans zelfs veertig maal groter.

De Vlaamse overheid maakt later een risico-evaluatie van onze wegen en zal die gegevens beschikbaar maken voor routeplanners en GPS-systemen.

Vorige week lanceerde verzekeraar Ethias al een dergelijke applicatie.

Beeld: Photonews

Meer over Touring