Krant lezen op iPad maakt 'dommer' dan op papier

Lezers herinneren zich een artikel dat gepubliceerd is in een papieren krant beter dan een artikel dat ze op de iPad hebben gelezen. Dat blijkt uit een studie van het Franse onderzoeksbureau Miratech.

ibroeksteeg

De onderzoekers analyseerden de verschillen tussen leespatronen op de iPad en via de traditionele krant. Een groep proefpesonen werd in tweeën gedeeld en gevraagd om teksten op de iPad of in de gewone krant te lezen. De deelnemers waren bekend met het gebruik van de iPad.

De proefpersonen werd toegestaan om zowel de krant als de iPad te gebruiken op de manier zoals ze het zelf altijd gewend waren. Tijdens het lezen van de respectievelijke media werd het leesgedrag nauwkeurig in de gaten gehouden en nadien werd getest hoe goed de informatie onthouden werd.

Concentratie

Het blijkt dat het ongeveer even lang duurt (1 minuut en 12 seconden) om een artikel op de iPad of in de krant te lezen. Toch is er een groot verschil in concentratieniveau: slechts 70 procent van de deelnemers kon zich een artikel dat ze op de iPad hadden gelezen, goed herinneren, tegenover 90 procent van de mensen die hetzelfde artikel in de papieren krant hadden gelezen.

Volgens de onderzoekers komt dit verschil in concentratie door de tijd die genomen wordt een artikel in zich op te nemen. Bij de papieren versie werden 275 milliseconden gebruikt om een artikel te scannen, bij een artikel op de iPad 231 milliseconden.

De onderzoekers concludeerden vervolgens dat het type medium (iPad of papieren krant) geen invloed heeft op de leestijd, wanneer het een relatief korte tekst betreft. Informatie die in de krant gelezen is blijft wel beter hangen dan informatie die via de iPad tot iemand gekomen is.

Beeld: Photonews