Leterme: "Dringend een nieuwe regering nodig"

"Ons land heeft dringend een nieuwe regering nodig." Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) reageert zo op de nieuwe beroordeling van het ratingbureau Fitch. Dat heeft de kredietwaardigheid van België maandag gewijzigd van "stabiel" naar "negatief".

ikerremans

"We moeten geen paniekvoetbal spelen", zei premier Leterme op Radio 1. "Het gaat hier nog niet om een verlaging van onze kredietwaardigheid, wel om een waarschuwing. Ik zie hierin een bevestiging van wat wij al een jaar lang zeggen: ons land heeft dringend een nieuwe regering nodig."

Goede spoor

De begroting is op het goede spoor, klinkt het nog bij de premier. "Voor 2012-2013 ben ik heel vertrouwensvol." Zo is er een voorsprong op het het stabiliteitsprogramma dat de EU oplegt. "Voor 2011 is het mogelijk dat we beter doen dan wat ingeschreven is", aldus Leterme. Zo is er nog geen rekening gehouden met extra inkomsten uit de heffing op de nucleaire rente.

Leterme wijst erop dat het zijn verantwoordelijkheid niet is dat er nog geen nieuwe regering is.

Premier Leterme wist vrijdag al dat Fitch de kredietwaardigheid van België ging verlagen. Maandag, nog voor de waarschuwing de wereld werd ingestuurd, heeft ons land met succes 3,4 miljard euro aan staatspapier verkocht aan 4,2 procent.

Lees ook: Ook Fitch verandert vooruitzichten België van stabiel naar negatief

Meer over Yves Leterme