Nippen van een nieuwe, smaakvolle dEUS-cocktail

Een mojito. Zo smaakt volgens Tom Barman die langverwachte nieuwe dEUS-plaat 'Keep you close', bestemd voor september. Hij hield woord, zo bleek maandagavond in een volle Botanique.

ikerremans

Barman en zijn collega-cocktailshakers sloten maandag het twee weken durende festival Les Nuits Botanique af. Naar goede jaarlijkse gewoonte is dat een festival met een mix van gevestigde waarden en opkomende (Belgische) bands. Heel wat Franstalige bezoekers daar in Brussel, want de Botanique blijft de francofone tegenhanger van de AB even verderop. Toch stond hier dus de –ja toch?- beste band van Antwerpen en België.

Aftrappen voor een met amper 2.000 man gevulde tent deed dEUS maandag met het oudere 'Sun ra', inclusief een glansrol voor violist Klaas Janszoons die er net als de andere leden uitzonderlijk veel zin in leek te hebben. Dat werd bewezen met het uiterst snedige duo 'Fell of the floor man' en 'The architect'. Enthousiasme en decibelmeter in de tent meteen de hoogte in.

“Oh la la”, zei Barman, en terstond volgde de eerste nieuweling voor 'Keep you close'. 'Second nature' was een rustpunt dat meer aaide dan schuurde, eentje met een snerpende hardrocksolo bovendien. Erg veelbelovend, al kon je dat helaas niet horen aan het onwennige applaus.

Ook uit tweede nieuweling 'Constant now' straalde een soort zwoelheid uit, veeleer dan de grimmigheid die je op Vantage point terugvindt. Een toetsenpartijtje en een zowaar gemoedelijk zingende frontman maakten het mooi af. Derde nieuwkomer Dark sets klonk dan weer wat grimmig, maar was - gedragen door de pulserende bas van Alan Gevaert - erg meezingbaar.

Vitaliteit

Als dit garant staat voor een nieuwe dEUS (uit op 20 september, aldus Barman), dan kunnen we nu al op de geboortekaartjes schrijven dat de nieuwkomer barst van de vitaliteit en dat de ouders terecht trots zijn.

Neen, deze show moest het niet hebben van een spetterende lichtshow of imposante setting. Deus was gewoon dEUS, zoals in de beste experimentele dagen en dat biedt goeie vooruitzichten voor de levensduur van Antwerp’s finest. Als die tournee straks (20 augustus) nog eens thuiskomt op Pukkelpop, moet die cocktail van oud en hernieuwd nog beter kunnen smaken. Een mojito onder de zon laat zich immers dubbel zo goed proeven.

Kristof Bohez