British Airways schrapt vluchten door aswolk Grimsvötn

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) heeft alle vluchten tussen Londen en Schotland, in het noorden van Groot-Brittannië, gannuleerd. Volgens voorspellingen zal vulkanische as uit IJsland dinsdag Schotland bereiken. Op Brussels Airport zijn voorlopig geen problemen.

ikerremans

British Airways zegt dat het geen vluchten zal uitvoeren tussen Londen en Schotland tot minstens 13 uur (15 uur in België) dinsdag. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM nam een gelijkaardige maatregel, evenals drie kleinere luchtvaartmaatschappijen die opereren vanuit Schotland.

De Amerikaanse president Barack Obama was maandag nog in Ierland. Hij vertrok vroeger dan voorzien naar Londen met het oog op de vliegproblemen door de IJslandse vulkaan Grimsvötn.

De aswolk zou dinsdag het noorden van Ierland en Schotland bereiken. Donderdag komt de wolk boven Engeland, het westen van Frankrijk en het noorden van Spanje.

Geen problemen in ons land

Voorlopig moeten wij ons in België geen zorgen maken. "Alles hangt af van hoelang de vulkaan as blijft spuwen en van de wisselende weersomstandigheden", zegt vulkaanexpert Manuel Sintubin van de KULeuven.

Op Brussels Airport worden voorlopig geen vluchten geschrapt. Op de website van de nationale luchthaven staan alle vluchten richting Groot-Brittannië en Schotland gewoon aangeduid als "voorzien". Er vertrekken dinsdagvoormiddag van op Brussels Airport onder meer vluchten naar Newcastle en Edinburgh.

Ook de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines schrijft op haar website geen storingen te verwachten van haar vliegschema door de uitbarsting van de IJslandse vulkaan en de aswolk.

Lees ook: Volg de situatie rond de aswolk op de voet