Wat er verandert op 1 juni 2011

Het begin van een nieuwe maand betekent doorgaans ook enkele wijzigingen voor ons dagelijks leven. In juni 2011 is dat zeker niet anders. Een overzicht.

jvangeyte

Jupiler wordt duurder

Brouwer AB InBev verhoogt zijn prijzen. Gemiddeld komt er 3% bij. Voor een bak Jupiler-flesjes bedraagt de prijsstijging ongeveer 1 cent per flesje. InBev verwijst naar de gestegen kosten voor energie en grondstoffen.

Centraal adressenbestand

Alle instanties van de Vlaamse overheid halen de adresgegevens die ze nodig hebben voortaan uit hetzelfde adressenbestand: het Centraal Referentieadressenbestand (CRAB). Tot nog toe hadden alle administraties een eigen bestand. Soms zaten daar kleine verschillen op. Alleen steden en gemeenten mogen iets aan de adressen veranderen.

De centralisering houdt in dat burgers minder hun adres zullen moeten opgeven.

Financieringen worden duurder

De maximale tarieven voor leningen op afbetaling worden opgetrokken. Voor leningen tussen 1.250 euro en 5.000 euro stijgen ze van 14,0% tot 15,50%. Voor bedragen van meer dan 5.000 euro nemen ze toe van 11,50% naar 12,50%.

EPC voor Waals appartement

Wie in Wallonië een appartement wil verkopen of verhuren, moet voortaan een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen. Daarop staat hoe energiezuinig de woongelegenheid is. Bij de verkoop over verhuring van een huis in Wallonië is het EPC al een jaar verplicht. In Vlaanderen geldt de verplichting al geruime tijd.

Belg in directiecomité ECB

De Belg Peter Praet wordt directeur van de Europese Centrale Bank. Zijn mandaat loopt acht jaar. Hij volgt er de Oostenrijkse Gertrude Tumpel-Gugerell op.

Praet was onder meer kabinetschef van minister van Financiën Didier Reynders. Hij werkte voorts onder meer voor de Generale Bank (Fortis Bank) en de Nationale Bank van België.

Johan VAN GEYTE

Foto: Photonews