'Le gamin au vélo' bekroond met Grand Prix in Cannes

De Waalse filmbroers Luc en Jean-Pierre Dardenne hebben zondag net geen geschiedenis geschreven door op het 64ste filmfestival van Cannes. In de strijd om de Gouden Palm moest hun prent 'Le gamin au vélo' het afleggen tegen 'The tree of life' van Terrence Malick. 'Le gamin au vélo' won wel de Grand Prix.

ghouben

De broers Dardenne hadden in 1999 met 'Rosetta' en in 2005 met 'L'Enfant' wel de Gouden Palm veroverd. De Gouden Palm ging dit jaar naar Terrence Malick met 'The tree of life'. 'Badpakje 46' van de Belg Wannes Destoop kreeg in de categorie kortfilms een speciale vermelding van de jury.

De 29-jarige Amerikaanse actrice Kirsten Dunst ontving de prijs voor beste actrice voor haar rol in 'Melancholia' van Lars Von Trier. De Fransman Jean Dujardin sleepte de prijs voor beste acteur in de wacht voor zijn rol in 'The Artist'. De film 'Polisse' van de Franse cineast Maïwenn won de Prijs van de Jury. De Prijs voor de beste regie ging naar de Deen Nicolas Winding Refn voor 'Drive'.

Niet topfavoriet

'Le gamin au vélo' was sowieso niet de topfavoriet van deze editie. De broers moesten optornen tegen te duchten concurrenten, zoals twee andere ex-winnaars, Nanni Moretti met 'Habemus papam' en Lars von Trier met 'Melancholia'.

De film gaat over Cyril, een jongen van net geen 12 die door zijn vader in een tehuis is geplaatst. Op een dag ontsnapt hij uit het tehuis. Tijdens zijn vlucht ontmoet hij Samantha, een kapster. Met mondjesmaat laat Cyril Samantha binnenkomen in zijn leven. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Thomas Doret (Cyril) en Cécile De France (de kapster).

Met een minder grauwe prent dan we van hen gewend zijn en een actrice met naam en faam in de hoofdrol, namelijk Cécile De France, is de jongste film van de broers Dardenne hun meest toegankelijke tot nu toe.

'Le gamin au vélo' is sinds woensdag te zien in de Belgische bioscoopzalen.