Benedictus eerste paus die met astronauten in ruimte spreekt

Paus Benedictus XVI heeft zaterdag een videogesprek gevoerd met de astronauten in het internationale ruimtestation ISS. Het onderhoud duurde zowat twintig minuutjes.

kscherpenberg

Het was de allereerste keer dat een paus met mensen in de ruimte sprak. De bemanning van het ISS was dan ook zeer enthousiast. Zo werd er heel wat gewoven naar de kerkvorst.

"Welkom aan boord van het ruimtestation, uwe heiligheid", stak kosmonaut Dmitri Kondratjev van wal. Benedictus had voor het gesprek plaatsgenomen in een leunstoel in de bibliotheek van het Vaticaan.

De paus richtte zich in het bijzonder tot Mark Kelly. Diens vrouw, de Amerikaanse politica Gabrielle Giffords, werd begin dit jaar neergeschoten. Benedictus zei dat hij meeleefde en wenste de Democrate een spoedig herstel.

Voorts zei de paus dat hij de moed en vasthoudendheid van de astronauten bewondert. Hij had ook een een aantal vragen over het dagelijks leven in de ruimte.

De Italiaanse astronaut Roberto Vittori had een munt mee die hij eerder van de paus had gekregen. De kerkvorst krijgt ze weldra weer terug. De astronauten keren begin juni terug naar de aarde met de shuttle Endeavour.