Opnieuw protest aan Spaanse ambassade in Brussel

Voor de tweede avond op rij vindt er een protestactie plaats in het park aan de Spaanse ambassade in Brussel. Zowat vijfhonderd mensen klagen er over de aanpak van de economische crisis door de regering-Zapatero en Europa.

kscherpenberg

De actievoerders klagen onder meer over de hoge werkloosheid in Spanje, die bijna de 20 procent nadert. Ze zeggen ook dat het huidige politieke systeem niet eerlijk is.

"We voelen ons gegijzeld door de politici en de bankiers die de crisis veroorzaakt hebben", aldus een verpleger die tien jaar geleden zijn baan verloor. "Het zijn de banken die voor de crisis zouden moeten opdraaien, niet de kleine werknemers."

"We zijn het ook beu dat in Spanje altijd dezelfde twee partijen aan de macht komen, PSOE en PP. Beide zijn aangetast door corruptie maar worden systematisch bevoordeeld door het Spaanse kiessysteem. Kleinere partijen krijgen geen kans en dat moet veranderen."

De dertiger zegt dat niet alleen de Spaanse regering schuld draagt, maar ook het IMF en de Europese Commissie. Mensen die niet verkozen zijn, nemen belangrijke beslissingen, klaagt de betoger.

De komende dagen en weken worden er nog manifestaties verwacht in Brussel.

Meer over Brussel