Obama bereikt geen akkoord over vredesregeling

De Amerikaanse president Barack Obama en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn het niet eens geraakt over een vredesregeling voor het Midden-Oosten. Een gesprek in het Witte Huis draaide op niets uit.

jlenaerts

Het duo sprak ruim 2 uur over de kwestie. Een dag eerder liet Obama weten dat hij een Palestijnse staat op basis van de grenzen van 1967 wil. Volgens de Israëlische premier is dat voorstel "onverdedigbaar". "Israël is bereid om een genereus compromis te sluiten om vrede te bereiken, maar we kunnen niet teruggaan naar de grenzen van 1967", klinkt het.

Het land wil bovendien niet onderhandelen zolang de Palestijnse president Mahmoud Abbas contacten heeft met Hamas. Fatah, de partij van Abbas, en de radicale beweging hebben een akkoord gesloten over een interim-regering na vier jaar van vijandigheid.

Obama blijft alvast hopen op een akkoord. Hij wees Netanyahu er op dat de veiligheid van Israël een topprioriteit is en blijft voor de Verenigde Staten. De president vergelijkt de meningsverschillen met "een relatie tussen twee partners, waarbij de ene partner zich stilaan ongeduldig begint te tonen".

Beeld: Photonews

Meer over Barack Obama