"Di Rupo heeft het klimaat van onderhandelingen verziekt"

Formateur Elio Di Rupo heeft het klimaat voor zichzelf verziekt. Dat vindt voormalig koninklijk bemiddelaar Wouter Beke alvast.

jlenaerts

De CD&V-voorzitter ontving een kritische brief van Di Rupo over zijn rapport. De PS-voorzitter wees de voorstellen over de financieringswet af. Beke noemt de brief een "grote ontgoocheling" en beweert dat Di Rupo hem gevraagd had om zijn rapport niet openbaar te maken.

"Als je dan toch zo'n brief krijgt met de verklaring 'Ik wilde me indekken voor het geval jij je nota toch publiek zou maken en ik dan in een moeilijke positie zou komen tegenover de andere Franstalige partijen', dan is dat inderdaad wel een zeer koude douche. Dat getuigt niet van vertrouwen", klinkt het.

Ambiance

De CD&V-politicus verklaart ook dat de Franstalige socialist "de scènes van voorbije dagen" had kunnen vermijden door de opdracht van formateur vorige week donderdag onmiddellijk te aanvaarden. "We staan nu even ver, maar de ambiance is totaal anders. Di Rupo heeft het klimaat voor zichzelf verziekt", besluit Beke.

Er zouden volgens Beke "nog twee of drie knelpunten" zijn over de splitsing van BHV. Bovendien zijn de onderhandelaars "ver geraakt" inzake de financieringswet. De N-VA en de PS hebben wel nog enkele opmerkingen.

Beeld: Photonews

Meer over CD&V