Nieuw-Termien is Vlaamse wijk met slechtste werkloosheidscijfers

De Genkse wijk Nieuw-Termien heeft het allerslechtste profiel voor werklozen in Vlaanderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de studiedienst van de VDAB. Die kan nu ook op wijk- en deelgemeente-niveau de werkloosheid in kaart brengen. Burgemeester Wim Dries (CD&V) reageert erg verrast.

jdriessen

Volgens de studie van de Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB) scoort Nieuw-Termien het slechtste van alle Vlaamse wijken wat betreft werkloosheidsklimaat. "We hebben alle Vlaamse wijken en deelgemeenten in kaart gebracht en vergeleken op zes criteria", zegt Kris De Graef van de studiedienst van de VDAB. "Die criteria zijn de evolutie van de niet-werkende werkzoekenden, het aandeel langdurig werkzoekenden, het aandeel arbeidsgehandicapten, het aandeel laaggeschoolden, het aandeel jongeren onder 25 en het aandeel allochtonen. Nieuw-Termien staat telkens bovenaan de lijst, behalve voor het aandeel arbeidsgehandicapten", zegt De Graef.

Burgemeester Wim Dries is erg verrast door de uitkomst. "In heel Termien wonen zowat 5.000 mensen. In 2010 waren er slechts 205 werklozen. Dat is nog geen 5% van de bevolking, terwijl het gemiddelde voor heel Genk 6,7% is. Wellicht is het resultaat te wijten aan de cocktail van die zes criteria waardoor Termien tot onze grote verbazing zo slecht scoort. We gaan de studie nog verder analyseren."

De cijfers leren ook dat de grootste daling van niet-werkende werkzoekenden in 2010 in vergelijking met 2009 plaatsvond in Winterslag (Genk) met -35,8%, Berkenbos (Heusden-Zolder) met -31,1% en Eisden (Maasmechelen) met -27,5%. Dat zijn allemaal ex-mijngemeenten die aan een inhaalbeweging bezig zijn.

RaEy


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio