"Vlaamse partijen zijn cheerleaders van N-VA"

Eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) heeft geen begrip voor Vlaamse partijen die hun koers afstemmen op N-VA. Hij vergelijkt die politici met cheerleaders "ten prooi gevallen aan collectieve verdwazing".

jlenaerts

Volgens De Gucht is er maar één oplossing als de N-VA geen regering wil. Dan moeten de drie klassieke partijen CD&V, sp.a en Open Vld een regering vormen met de Franstaligen in ruil voor een serieuze staatshervorming, de splitsing van BHV en de hervorming van justitie en de pensioenen.

In een interview met een krant van De Persgroep laat De Gucht weten dat hij het "compleet onbegrijpelijk" vindt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo hun eigen coalitiepartners mogen kiezen in hun landsgedeelte. "Dat alle andere partijen zich dat laten welgevallen, daar is mijn verstand te klein voor", klinkt het.

De Open Vld'er vergelijkt de politici zoals schrijver Louis Paul Boon zijn collega's Gerard Walschap, Hubert Lampo en Marnix Gijsen inschatte. "Geniaal… maar met te korte beentjes." De Gucht vreest dat zijn collega's de politiek kapot maken. "België heeft recht op een regering, ook als de N-VA daar geen zin in heeft."

Beeld: Photonews

Meer over Karel De Gucht