Duizenden jobs bij NMBS bedreigd door moeilijke examens

De NMBS wil tegen 2020 nog maar tien centrale seinhuizen overhouden. De bijna 2.000 werknemers in de overige 250 seinhuizen zouden ingeschakeld worden als onderstationschef, maar er is echter bijna niemand die slaagt voor de overgangsexamens.

jlenaerts

Netbeheerder Infrabel wil tegen 2014 met 32 seinhuizen werken. Zes jaar later zijn er dat nog maar 10. Die moeten via hypermoderne computersystemen het spoorverkeer in het hele land regelen. Door het afbouwen van het aantal seinhuizen dreigen zo'n 1.800 tot 2.000 werknemers zonder job te vallen.

Infrabel wil de operatoren onderstationschef laten worden, maar de examens zijn volgens de vakbonden een fiasco. "Deze week is er nog een examen geweest. Van de 32 deelnemers zijn er amper twee geslaagd voor de geschiktheidsproeven", verklaart ABVV-topman Jos Digneffe in een krant van De Persgroep.

De vakbondsman klaagt de moeilijkheidsgraad van de examens aan. "De eisen zijn compleet buitensporig, er worden dingen gevraagd die een onderstationschef absoluut niet nodig heeft." De vakbonden willen met de NMBS-top rond de tafel gaan zitten om de proeven te bespreken.

Beeld: Photonews

Meer over Infrabel