Bidden bij de buren

De Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden heeft een nieuwe wandelgids gemaakt: 'Bidden bij de buren'.

jacky Stijven

Er staan maar liefst 10 pelgimsrondwandelingen in van 17 tot 25 kilometer lengte vannuit Nederlands Limburg naar bedevaartsoorden in België en Duitsland.

Op zaterdag 21 mei 2011 organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden een wandeling vanuit Born naar het bekende kerkje op de Maasdijk in het Belgische Heppeneert, waar een eeuwenoud beeldje van 'Onze Lieve Vrouw van Rust' wordt vereerd.

Sinds de neo-romaanse Sint-Gertrudiskerk van Heppeneert in 1883 het onderkomen werd van het miraculeuze beeld van Onze Lieve Vrouw van Rust, groeide het dorpje op de Maasdijk uit tot een belangrijk bedevaartsoord. Dit beeld was eeuwen eerder op wonderlijke wijze aangespoeld bij het dorp Elen tijdens een overstroming van de Maas. Daar werd toen ten behoeve van dit beeldje een kapel gebouwd, die later werd toevertrouwd aan de Kruisheren. Toen zij in 1798 tijdens de Franse revolutie werden verdreven, is het beeldje bijna een eeuw lang opgeborgen gebleven, tot de pastoor van Heppeneert het in 1883 een plaats gaf in zijn kerk.

Om 13.30 uur is er in het kerkje van Heppeneert eerst een korte pelgrimsviering.. Daarna wordt aan de deken van Maaseik, de heer Michel Housen, het eerste exemplaar overhandigd van het boekje 'Bidden bij de buren'.

Jacky Stijven


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio