Acht memorabele momenten in Oprah (video)

In de VS is na 25 jaar het doek gevallen over The Oprah Winfrey Show, ’s werelds best bekeken talkshow. Het programma zorgde voor talloze memorabele momenten. Wij zetten er acht op een rij en laten mevrouw Winfrey zelf commentaar geven.

drombouts

Bekijk de filmpjes via YouTube:

1987: Racisme

Oprah trok naar Forsyth County in Georgia, Amerika’s meest racistische dorp. “95% van de bevolking was er blank. De weinige zwarten werden gediscrimineerd en uitgescholden. Toch besloot ik een debat te organiseren omdat de zaak me aangreep. Eén blanke kon het niet laten om de hele uitzending zelfs tegen mij ’nigger’ te zeggen. Jaren later kwam hij bij mij in de show en verklaarde hij het n-woord niet meer te gebruiken. De show had z’n mening over zwarten veranderd.”

1988: Vet

Oprah besloot flink te vermageren. “Ik koos voor de Optifast-methode. Voedingssupplementen vervingen alle maaltijden die ik anders zou nuttigen. Toen ik met Optifast begon in juli 1988 woog ik 110 kilo. Tegen de herfst kwam de weegschaal uit op 72 kilo. Zo trots was ik dat ik in mijn strakke jeans kon! Als stunt sleurde ik op tv een kar mee met daarop 40 kilo vet, de hoeveelheid die ik kwijt was. Voorgoed, dacht ik. Na de show besloot ik mezelf lekker te verwennen met een uitgebreide maaltijd. Twee dagen later kon ik m’n jeans niet meer in. De rest is geschiedenis...” (Het fragment met het vet begint na 1 minuut in het filmpje.)

1989: Mannen uit Alaska

“Eén van de meest hilarische uitzendingen was ’Alaskan Men’. We hadden een vliegtuig vol knappe en single mannen uit Alaska naar de studio in Chicago laten overvliegen. Allen zochten ze een vrouw. Toen ze arriveerden leek het alsof de Beatles er waren. Honderden uitzinnige vrouwen bestormden de luchthaven. Veel koppels zijn er niet uit voortgekomen.”

1991: Elizabeth Taylor

“Er is slechts één interview dat ik echt slecht noem: de babbel met Liz Taylor. Nog steeds pijnlijk om naar te kijken. Vlak voor de opname begon vroeg Liz om geen vervelende vragen te stellen over haar talloze relaties. Alle respect voor deze grote actrice, maar als je al zeven mislukte huwelijken achter de rug hebt én een superster bent, kon ik echt niet op die vraag ingaan. Het werd een heel bitsig gesprek. Liz’ ogen hadden me kunnen neerbliksemen. Later excuseerde ze zich. Bleek dat ze ten tijde van het gesprek enorm leed onder heup- en rugpijnen.

1993: Michael Jackson

De best bekeken show was die toen Oprah toegang kreeg tot de Neverland ranch van Michael Jackson. “In die tijd, toen er van vermeend kindermisbruik nog geen sprake was, was Michael een mythe. Het interview ging bovendien volledig live. Nooit eerder had Michael zo’n interview toegestaan. Ik was zo zenuwachtig dat ik geen enkele vraag in m’n hoofd kreeg ingestudeerd. Michael vertelde voor het eerst dat hij door z’n vader werd mishandeld.”

2004: Gratis wagen

Oprah deed het publiek sprakeloos staan toen ze elk van hen een nieuwe wagen gaf van 30.000 euro. “Ik vertelde dat er onder één stoel een autosleutel lag. Bleek dat er onder elke stoel een sleutel lag! 276 vrouwen weenden, schreeuwden, sprongen in de lucht van vreugde. Anderen leken flauw te vallen. Het fragment, waarin ik talloze keren riep ’you get a car’ werd een YouTube-hit en werd nog vaak geparodieerd.” Pittig detail: het publiek diende wel de 7.000 euro belastingen op de wagen te betalen. Sommige mensen konden dat niet en dienden de wagen te verkopen.

2005: Tom Cruise doet gek

Eén van de vreemdste interviews was met Tom Cruise. “We hadden hem uitgenodigd om te komen praten over zijn film en z’n nieuwe liefde Katie Holmes. Ik vroeg hem op een bepaald moment hoe het tussen hen zat. Een normale vraag, maar Tom werd hysterisch. In de daaropvolgende minuten verklaarde hij op z’n knieën Kate z’n liefde en sprong hij als een gek op de sofa. Achteraf kreeg Tom veel kritiek voor z’n bizarre gedrag.”

2009: Meest gruwelijke beeld

Charla Nash (55) werd in 2009 aangevallen door een razende chimpansee. “Hij takelde haar zo fel toe dat de volledige structuur van haar gezicht weg was. Ze had geen neus, mond, oren, .. meer. De wonden waren zo vreselijk dat het ziekenhuispersoneel psychische begeleiding kreeg. Charla droeg sindsdien altijd een sluier. In mijn programma zette ze die voor het eerst af en toonde ze haar angstaanjagende gelaat.”

Na het einde van Oprah gaat Winfrey niet op pensioen. Ze gaat zich bezighouden met een eigen tv-zender, OWN, en het maken van verschillende nieuwe programma's.

TOM VETS

Foto Photo News