Douches AZ Turnhout afgesloten door legionellabacterie

De directie van het AZ Turnhout campus Sint-Elisabeth heeft op advies van de overheid alle douches voor onbepaalde tijd afgesloten. Tijdens een controle van het leidingwater bleek er een verhoogde waarde van de legionellabacterie te zitten in het water.

Toon Verheijen

De verhoogde waarde van de bacterie kwam aan het licht bij een routinecontrole die op geregelde tijdstippen gebeuren. Op advies van de overheid besloot het ziekenhuis daarom de douches af te sluiten. "De bacterie kan enkel een besmetting opleveren bij verneveling", zegt woordvoerster Griet Somers. "Handen wassen, drinken, tanden poetsen of zich gewoon wassen aan de lavabo houdt geen enkel gevaar in."

Hoe lang de douches afgesloten blijven is nog niet duidelijk. "Het koudwaterleidingnet wordt nu grondig gespoeld", zegt het hoofd ziekenhuishygiëne Stefaan De Raedt van AZ Turnhout. "We gaan ook een thermische desinfectie uitvoeren. Dat wil zeggen dat het water extra wordt verhit om zo de bacterie te doden. We blijven ook permanent metingen uitvoeren. Het besmettingsgevaar is daardoor helemaal verdwenen want we hebben dus inderdaad ook de douches afgesloten."

Patiënten kunnen zich dus gewoon wassen aan de lavabo en verzwakte patiënten worden zoals gewoonlijk door de verpleging gewassen. "Het is een vervelende situatie, maar de veiligheid van de patiënten primeert."

De legionellabacterie is een bacterie die zich makkelijk vermenigvuldigt in waterleidingen en die mogelijk gevaar kan opleveren bij verneveling. Mensen die besmet raken met een legionellabacterie, kunnen een ziekte krijgen vergelijkbaar met een zware longontsteking. Indien men de ziekte tijdig vaststelt, kan die perfect behandeld worden. Meer informatie over legionella is ook te vinden op het internet, onder andere op de website van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid: www.zorg-en-gezondheid.be/legionella.aspxToon Verheijen