Astronauten Endeavour voeren ingekorte ruimtewandeling uit

Twee astronauten van het woensdag aan het Internationaal Ruimtestation ISS vastgeklonken Amerikaanse ruimteveer Endeavour hebben vrijdag de eerste van de vier ruimtewandelingen gemaakt die voor de maandag begonnen laatste missie van de shuttle zijn voorzien.

ssimons

De vluchtspecialisten Andrew Feustel en Greg Chamitoff werkten 6 uur en 19 minuten in de ruimte. Het duo verwijderde twee materiaalexperimenten die in 2009 werden aangevoerd, en installeerde een nieuw dat door de Endeavour naar het ISS werd gebracht. Er werd ook een lamp bevestigd op het gebinte van de spacemeccano, en er werd ook weer met ammoniak aan de leidingen gewerkt voor de koeling van het ISS.

De twee ruimtewandelaars installeerden op de Destiny-module twee antennes voor een extern draadloos communicatiesysteem, maar de klus raakte niet helemaal afgerond. De sensor die het koolstofdioxidegehalte in het ruimtepak van Chamitoff in de gaten moest houden, liet het afweten. De NASA besliste daarom het duo eerder naar binnen te roepen en de bedrading van die antennes pas zondag tijdens het volgend uitje af te werken. De ruimtewandeling werd aldus met 10 minuten ingekort, aldus de NASA.

Meer over ISS